niedziela, 20 stycznia 2013

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANO-GRZYBOWA

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANO-GRZYBOWA




Dzisiaj chciałam Wam polecić fajną zapiekankę z grzybami.Taka  szybka potrawa jednogarnkowa :)


Składniki na 4 porcje: 

200 g podgrzybków,
400 g ziemniaków,
1 szklanka śmietanki kremówki 30%,
ząbek czosnku,
1/ 2 cebuli pokrojonej w drobną kostkę,
100 g drobno startego twardego żółtego sera,
1/4 kostki masła,
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa,
tymianek


Podgrzybki pokroić w plastry,nastepnie obsmażyć na części masła razem z pokrojoną cebulą i czosnkiem. Całość zalać śmietaną i zagotować. Ziemniaki pokroić na w miarę równe cienkie plastry i dodać do gorącej śmietany z grzybami. Całość jeszcze raz zagotować i przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i tymiankiem. Niewielką brytfannę wysmarować masłem i przełożyć do niej ziemniaki z grzybami. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C.
Pod koniec pieczenia posypać wierzch serem.


0 komentarze:

Prześlij komentarz