niedziela, 20 stycznia 2013

SUPER-BURGERY


Składniki na 4 porcje:
  • 1 kg mielonej chudej wołowiny, 
  • olej, 
  • sól,
  • pieprz, 
  • 4 duże bułki na hamburgery,(lub jeśli ktoś woli zwykłe pszenne kajzerki)
  • musztarda,
  • majonez, 
  • keczup, 
  • 4 liście sałaty, 
  • po 8 plastrów cebuli, 
  • pomidor, 
  • ogórek konserwowy

Z mięsa uformować 4 duże owalne steki. Posmarować je delikatnie olejem, owinąć folią aluminiową i piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Gotowe oprószyć solą i pieprzem. Bułki przekroić na pół, przekrojoną stroną położyć na patelni dobrze przyrumienić. Cztery połówki bułki posmarować musztardą, majonezem i keczupem, przykryć liściem sałaty, położyć gorący stek, obłożyć plastrami cebuli, pomidora, ogórka, przykryć pozostałymi połówkami bułek, trzymać jeszcze chwilę na patelni. Można podawać z frytkami,jednak dla mnie to już za duża rozpusta :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz