Składniki na 4 porcje:
- 1 kg mielonej chudej wołowiny,
- olej,
- sól,
- pieprz,
- 4 duże bułki na hamburgery,(lub jeśli ktoś woli zwykłe pszenne kajzerki)
- musztarda,
- majonez,
- keczup,
- 4 liście sałaty,
- po 8 plastrów cebuli,
- pomidor,
- ogórek konserwowy
Z mięsa uformować 4 duże owalne steki. Posmarować je delikatnie olejem, owinąć folią aluminiową i piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Gotowe oprószyć solą i pieprzem. Bułki przekroić na pół, przekrojoną stroną położyć na patelni dobrze przyrumienić. Cztery połówki bułki posmarować musztardą, majonezem i keczupem, przykryć liściem sałaty, położyć gorący stek, obłożyć plastrami cebuli, pomidora, ogórka, przykryć pozostałymi połówkami bułek, trzymać jeszcze chwilę na patelni. Można podawać z frytkami,jednak dla mnie to już za duża rozpusta :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz