Składniki (na 4 porcje)
- 20 dkg kolorowego makaronu muszelki (lub zwykłego)
- czerwona papryka
- 20 dkg pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek lub innego ulubionego oleju
- sok z połówki cytryny
- sól
- pieprz
- tymianek
makaron ugotować al dente,przelać zimną wodą, zeby się nie skleił. Umytą paprykę upiec w piekarniku ok 15 min, po wyjęciu z pieca owinąć ją folią i odczekać ok 10 min. Następnie zdjąć z niej skórkę. Pokroić w cienkie paski.
Pieczarki obgotować (niektórzy dają surowe,skropione jedynie sokiem z cytryny,ja jednak wolę obgotowane. ) Tak czy siak pieczarki mają być pokrojone w paseczki.
Makaron wymieszać z papryką i pieczarkami. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać z sokiem z cytryny,oliwą, i przyprawami.
0 komentarze:
Prześlij komentarz