poniedziałek, 21 stycznia 2013

Sałatka makaronowa

Sałatki makaronowe z reguły kojarzą mi się ze świeżym ogórkiem i szynką lub kurczakiem. Z taką wersją wcześniej się nie spotkałam. Uważam jednak,że jest równie ciekawa.

Składniki (na 4 porcje)

  • 20 dkg kolorowego makaronu muszelki (lub zwykłego)
  • czerwona papryka
  • 20 dkg pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub innego ulubionego oleju
  • sok z połówki cytryny
  • sól
  • pieprz
  • tymianek

makaron ugotować al dente,przelać zimną wodą, zeby się nie skleił. Umytą paprykę upiec w piekarniku ok 15 min, po wyjęciu z pieca owinąć ją folią i odczekać ok 10 min. Następnie zdjąć z niej skórkę. Pokroić w cienkie paski.

Pieczarki obgotować (niektórzy dają surowe,skropione jedynie sokiem z cytryny,ja jednak wolę obgotowane. ) Tak czy siak pieczarki mają być pokrojone w paseczki.

Makaron wymieszać z papryką i pieczarkami. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać z sokiem z cytryny,oliwą, i przyprawami.

0 komentarze:

Prześlij komentarz